Varför faller håret av?

Varför faller håret av?

Enklast kan man dela upp orsakerna i två grupper. Dels sådant som vi själva påverkar, d.v.s. stress, kost och hur vi behandlar håret med hårtork, borste    etc. Dels orsaker som är rent medicinska, som hormonella eller ärftliga orsaker samt klimakterium.

Vad är naturligt håravfall – och när är det onormalt?

Vi har ett naturligt håravfall som är en del i hårets föryngringsprocess. Man hittar hårstrån t.ex. på kudden, i duschen och i handfatet. Om man samlar    ihop dessa under ett antal dagar och räknar dem, så är tumregeln att om det är upp till 100 hårstrån per dag i genomsnitt, så är det helt normalt.    Men om det överstiger detta, kan det vara tecken på ett onormalt tillstånd. Ett annat sätt att fastställa hårets kvalitet är att om 85 % av håret växer    (85 % av hårrötterna är aktiva) så har man inte onormalt håravfall.

Håravfall som vi kan påverka och minska

Om man stressar håret, kan detta leda till ökat håravfall. Med stress menas då t.ex. färgning av håret, intensiv borstning eller om man använder fön eller    plattång ofta. Både kemikalier och mekanisk åverkan kan alltså öka håravfallet. Även brist på vitaminer och mineraler kan bidra till ökat håravfallet.    Just generellt håravfall (när håret inte faller av på enstaka ställen, utan faller av jämnt fördelat) kan vara ett tecken på att hårrötterna saknar    viktiga vitaminer och mineraler. Man vet t.ex. att biotin, niacin och zink bidrar till att bevara hårets normala egenskaper.

Kliniska studier visar minskat håravfall

Effekten av god näringstillförsel till hårrötterna och hur detta påverkar håravfall är studerad. Man har bland annat kunnat visa att håravfall i samband    med tvätt minskar med 30 % medan hårets styrka ökar med 12 %. Samtidigt förbättrades både glans och lyster.

Hormonellt betingat håravfall

Hormonella, ärftliga orsaker till håravfall är också väldigt vanligt, särskilt från 30-årsåldern och senare också under klimakteriet med symtom som tunnare    hår med minskad spänst. Håret blir också glesare, vilket främst märks på hjässan. Läkare (dermatologer) kan enkelt avgöra om håravfallet beror på hormonella    orsaker genom blodprov.

Join our newsletter to stay up to date on features and releases.
Signa upp
Genom att prenumerera godkänner du vår integritetspolicy och ger samtycke till att ta emot uppdateringar från vårt företag.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
© 2023 Baltex AB. Alla rättigheter reserverade