Kan man förhindra att man tappar hår?

Vi har ett naturligt håravfall som är en del i hårets föryngringsprocess. Man hittar hårstrån t.ex. på kudden, i duschen och i handfatet. Om man samlar ihop dessa under ett antal dagar och räknar dem, så är tumregeln att om det är upp till 100 hårstrån per dag i genomsnitt, så är det helt normalt. Men om det överstiger detta, kan det vara tecken på ett onormalt tillstånd.

Håravfall som vi kan påverka och minska

Om man stressar håret, kan detta leda till ökat håravfall. Med stress menas då t.ex. färgning av håret, intensiv borstning eller om man använder fön eller plattång ofta. Även brist på vitaminer och mineraler kan bidra till ökat håravfallet. Just generellt håravfall kan vara ett tecken på att hårrötterna saknar viktiga vitaminer och mineraler. Man vet t.ex. att biotin, niacin och zink bidrar till att bevara hårets normala egenskaper.

Kliniska studier visar minskat håravfall med rätt näring

Effekten av god näringstillförsel till hårrötterna och hur detta påverkar håravfall är studerad. Man har bland annat kunnat visa att håravfall i samband med tvätt minskar med 30 % medan hårets styrka ökar med 12 %. Samtidigt förbättrades både glans och lyster.

Hormonellt betingat håravfall

Hormonella, ärftliga orsaker till håravfall är också vanligt, särskilt under klimakteriet. Läkare (dermatologer) kan enkelt avgöra om håravfallet beror på hormonella orsaker genom blodprov.

Join our newsletter to stay up to date on features and releases.
Signa upp
Genom att prenumerera godkänner du vår integritetspolicy och ger samtycke till att ta emot uppdateringar från vårt företag.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
© 2023 Baltex AB. Alla rättigheter reserverade