Vårda ditt vinterhår

Vintersäsongen kan vara hård mot ditt hår, där flera faktorer bidrar till ett ökat slitage som riskerar att skada håret. Men det finns mycket du kan göra för att vårda ditt vinterhår.

Kallt, varmt och torrt torrt torrt

Kall, torr luft i kombination med torr inomhusvärme leder till att hårets förmåga att behålla fukt försämras, håret blir torrt och frissigt och risken för slitage och kluvna toppar ökar.

Kalla temperaturer kan få hårstrået att lyfta sig, vilket kan göra håret mer poröst, fuktfattigt, matt och mer ömtåligt.

Hårda vintervindar ökar friktionen, gör håret tovigt och kan leda till att håret lättare bryts och skadas, särskilt om håret är längre.

Att bära mössa för att skydda dig från kylan kan ge friktion mellan mössan och håret som kombinerat med värmen som mössan ger kan göra håret statiskt och frissigt, s.k mösshår.

Behöver du använda mössa, se till att den är löst sittande och har en insida av ull, siden eller satin.  

Tips: Se till att året är ordentligt återfuktat genom att använda skonsamt rengörande och återfuktande schampo och balsam med efterföljande fuktspray berikad med oljor. Komplettera med en djupverkande fuktmask/inpackning 1–2 gånger i veckan för att återställa mjukhet och minska risken för skador på håret.

Torr hårbotten

Kallt väder kan leda till torr hårbotten, vilket kan orsaka klåda och mjäll.

Tips: Använd ett fuktgivande schampo och balsam och avsluta med kallt vatten under ca 15 sekunder för att få igång blodcirkulationen. Massera hårbotten med varm olja en gång i veckan för att återfukta och stimulera cirkulationen i hårbotten.

Kluvna Toppar

Kallt och torr luft kan göra håret mer känsligare för slitage och kluvna toppar.

Tips: Var noga med att toppa håret regelbundet för att bli av med skadade, slitna hårstrån och kluvna toppar. Använd en fuktgivande spray med skyddande oljor dagligen i topparna för att vårda och förebygga nya skador.

Brist på sol

Begränsad exponering för solljus under vintern innebär mindre naturlig produktion av vitamin D, vilket är viktigt för hårets hälsa. Brist på D-vitamin kan påverka både hårtillväxt och hårets kondition. Komplettera gärna med extra D-vitamin under årets mörka månader.

Måna om din näringsstatus

Stressar du mycket och kanske slarvar med kosten lite då och då, tänk på att hår, hud och naglar får näring allra sist då kroppen i första hand prioriterar näring till livgivande organ. Fyll på med ett näringstillskott anpassat för hårets välbefinnande för

Fler tips för ett friskt och välmående vinterhår

God vätskebalans

Drick rikligt med vatten, det gynnar inte bara kroppens vätskebalans, utan också ditt hår.  

Skydda med uppsättningar

Att fläta eller sätta upp håret skyddar lite extra genom att minska exponeringen av väder och torrt inomhusklimat.

Var försiktig med varm styling

Minimera värmestyling med fön eller plattång och ge håret lite längre pauser från varma stylingverktyg då och då, det sliter rejält på ett vinterutsatt hår och använd alltid värmeskydd om du värmestylar ditt hår.

Sidenkudde

Byt till ett kuddfodral i siden eller satin för att minska friktionen och onödigt slitage på håret.  

Skölj med kallt vatten i stället för varmt

Hett/varmt vatten gör att naturliga oljor från håret försvinner vilket leder till ökad torrhet.  Att i stället skölja håret med kallt vatten hjälper till att bevara fukten och lättare hålla håret återfuktat.

Kallt vatten hjälper till att stänga det yttre skiktet på hårstrået vilket gör att håret är bättre rustat mot skador, frissighet och fuktförlust. Ett öppet yttre skikt gör håret mer sårbart.

Att stänga hårstråna med kallt vatten gör också håret jämnare, minskar frissighet och ökar hårets glans genom att öka reflektionen av ljus.  

Dra ner på tvättandet

Tvätta inte håret lika ofta under vintern, utan låt de naturliga oljorna i hår och hårbotten hjälpa till att skydda håret.

Join our newsletter to stay up to date on features and releases.
Signa upp
Genom att prenumerera godkänner du vår integritetspolicy och ger samtycke till att ta emot uppdateringar från vårt företag.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
© 2023 Baltex AB. Alla rättigheter reserverade