Vad är keratin?

Vad är keratin egentligen?

Keratin är ett svavelhaltigt, fibröst protein som finns i hela kroppen och som har en mycket viktig roll för hår, hud och naglar där det ger styrka, motståndskraft och elasticitet. Faktum är att håret består till 90 % av keratinprotein. Detta spännande protein har ett högt innehåll av aminosyran cystein, en naturlig reservoar av svavel som är den enskilt viktigaste komponenten i keratinprotein och som utgör mycket av keratinets strukturella styrka och stabilitet.  

Svavel - nyckeln till vackert och välmående hår

Svavel är den enskilt viktigaste komponenten i keratinprotein. Hårets struktur består av svavelbindningar (elektriskt laddade atomer) som tunnas ut och försvagas av:

  • kemiska eller heta behandlingar
  • friktion från borstning
  • solljus

Försvagade svavelbindningar resulterar i ett frissigt, svagt och tunt hår med dålig tillväxt.

Hur framställs keratin?

Keratin är ett strukturellt protein, uppbyggt av aminosyror, där cystein är den aminosyra som allra mest definierar keratinets funktion. Keratin är unikt för djurriket och kan inte utvinnas från någon växtkälla, och framställs ofta från slakteriavfall som hovar, horn eller fjädrar och hydrolyseras med hjälp av starka syror eller baser. Processen gör det viktiga cysteinet inaktivt och keratinet förlorar därmed nyckelaspekter, funktion och biotillgänglighet.

Cynatine®HNS – Unikt framställt keratin med bevarade egenskaper

Cynatine®HNS-keratin ingår i Hårkontroll® Boost och framställs av fårull från en specifikt utvald ras som lever på Nya Zeeland. Ullen tas tillvara när fåren klipps, vilket säkerställer god djuromsorg och gör det lättare för fåren att hålla sin hygien. Den specifika ullen är utvald för att den är mycket rik på ett keratinprotein som delar en nästintill identisk aminosyraprofil med mänskligt hår

Bilden visar en jämförande aminosyraprofil mellan Cynatine®HNS-keratin och mänskligt hår.

Patenterad tillverkning

Cynatine®HNS-keratin är världens första lösliga keratin och framställs genom en unik och patenterad process där det naturliga keratinet omvandlas till en funktionell tri-peptidform som är både bioaktiv och som lätt kan tas upp av kroppen. En skonsam metod som bevarar ullens inneboende egenskaper i slutprodukten.

Cynatine®HNS har en överlägsen biotillgänglighet

Studier visar att Cynatine®HNS är hela 96 % biotillgängligt tack vare sitt mycket höga innehåll av di- och tripeptider, att jämföra med andra keratinextrakt på marknaden som i stället innehåller fria aminosyror med låg löslighet och därmed låg biotillgänglighet.  

Effekten av Cynatine®HNS-keratin bekräftade i kliniska studier

Effekterna av Cynatine®HNS-keratinet är bekräftade i två dubbelblinda, randomiserade studier som visar exceptionella resultat.

  • Ökad hårvolym
  • Minskat håravafall
  • Fler aktiva hårsäckar
  • Bättre hårstruktur genom ökat innehåll av aminosyror i hårstrået
  • Ökad motståndskraft mot dagligt slitage
  • Ökad lyster

Välstuderade och mycket omtyckta produkter

Cynatine®HNS ingår i produkterna Hårkontroll Boost samt Hårkontroll MAN Hair Boosting Nutrition och har förutom kliniska studier även en mycket hög kundnöjdhet.


Studier om effekten av Cynatine®HNS på hår, hud och naglar.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23902431/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25386609/

Join our newsletter to stay up to date on features and releases.
Signa upp
Genom att prenumerera godkänner du vår integritetspolicy och ger samtycke till att ta emot uppdateringar från vårt företag.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
© 2023 Baltex AB. Alla rättigheter reserverade