Vad är hår egentligen?

När man ser hårstråna som samlas i duschsilen eller på kammen, ser de inte så märkvärdiga ut. Men som så mycket i naturen är varje hårstrå en ganska sinnrik konstruktion och håret som helhet utgör en ganska väsentlig del av vår personlighet.


Man kan enkelt dela upp ett hårstrå i två delar. Dels den delen som vi ser, nämligen hårstrået, som också kallas hårskaft. Den andra delen ser vi inte och det är själva hårroten som är nedsänkt i hårsäcken. Varje hårsäck är omgiven av talgkörtlar och – vilket är ganska fantastiskt – en muskel.


Sinnrik konstruktion

Ett hårstrå är uppbyggt ungefär efter samma princip som benen i vår kropp. Den viktigaste byggstenen är proteinet keratin. Innerst finns en märg, och den omges av ett skal eller bark som är riktigt sinnrikt konstruerad. Det är denna bark som både ger hårstrået sin hållfasthet och styrka samtidigt som den tillåter hårstrået att ta upp vatten. Denna bark (som med ett finare ord heter cortex) innehåller också melanin som bl a ger håret dess färg.
Ytterst på hårstrået finns ett lager som kallas kutikulan. Detta ytskikt innehåller lipider (fettsyror) som gör att håret stöter bort vatten.


Växer endast i roten

Den del av hårstrået som vi ser är egentligen ingen biologiskt aktiv del. Man brukar säga att det synliga hårstrået är ”dött”. Men under huden, i hårsäcken, är det full aktivitet. Det är nämligen i den understa delen av hårsäcken som själva tillväxten sker. Det sker genom en celldelning, och när de nya cellerna bildas vandrare de uppåt och ”dör”. Eftersom det ska ges plats för nya celler, trycks hårtrået sakta men säkert uppåt – håret växer.


Näring som roten behöver

En viktig beståndsdel är keratin. Det är keratinet som är den viktigaste byggstenen i hårstrået, och detta protein måste hårsäcken ha tillgång till. Koppar och zink är viktiga för att hårsäcken ska kunna utvecklas. Biotin, niacin och pantotensyra är också viktigas komponenter, där biotin anses extra viktigt för männens hårtillväxt.

Mycket kan man få i sig via kosten, men om man slarvar med kostens sammansättning eller äter oregelbundet, kan håret behöva hjälp av ett kosttillskott.

Join our newsletter to stay up to date on features and releases.
Signa upp
Genom att prenumerera godkänner du vår integritetspolicy och ger samtycke till att ta emot uppdateringar från vårt företag.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
© 2023 Baltex AB. Alla rättigheter reserverade